12-06-12

Nederlandse Orde van Advocaten Brussel: nieuwe stafhouder

Hugo Vandenberghe.jpg8 juni 2012

Hugo Vandenberghe wordt in september de nieuwe stafhouder van de Nederlandse Orde van Advocaten in Brussel. Dat raakte zopas bekend.

Vandenberghe (70) is de enige kandidaat om de huidige stafhouder Dirk Van Gerven op te volgen. Hij is vooral bekend als politicus bij de CD&V en als ondervoorzitter van de Senaat. Hij was ook advocaat en professor aan de KULeuven. Zijn specialisaties waren o.a. goederenrecht, aansprakelijkheidsrecht en mensenrechten.

Van 1973 tot 1977 was Vandenberghe adviseur op de verschillende kabinetten van minister Leo Tindemans. Van 1984 tot 1990 zetelde hij in de Commissie voor de Rechten van de Mens in Straatsburg Later ging hij naar de Senaat, waar hij zich ontpopte tot de justitiespecialist van de CD&V. Hij had er een grote inbreng in belangrijke wetten, zoals de wet die bijzondere inlichtingenmethoden voor de staatsveiligheid mogelijk maakt en de herziening van de strafprocedure, de Grote Franchimont.

Vandenberghe bedacht ook de oplossing om het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde te "ontdubbelen". Die oplossing wordt volgende week in gewijzigde vorm besproken in de Kamercommissie Justitie.

Vandenberghe woont in Rotselaar, waar hij ook schepen is.

De Nederlandse Orde van advocaten bij de balie te Brussel telt zo'n 2.700 advocaten en dat is ongeveer 40% van alle Brusselse raadslieden en 28% van alle Vlaamse advocaten. Het is de grootste Nederlandstalige balie. Ze bestond vorig jaar 200 jaar en heeft een erg onafhankelijk profiel binnen de Orde van Vlaamse Balies.

JDW Archieffoto

http://www.vandaag.be/binnenland/98845_hugo-vandenberghe-...