28-11-13

Zaak Dutroux: 'Onafhankelijke berichtgeving'

De Belgische zogenoemde 'onafhankelijke berichtgeving' is fel politiek gekleurd en van de zogenoemde scheiding der machten (politiek, pers, justitie) is geen sprake...

===

'Elio Di Rupo burgerlijke partij tegen politicus die hem pedofiel noemde'

28.11.2013 

Elio Di Rupo heeft zich burgerlijke partij gesteld tegen kamerlid Laurent Louis omdat die hem een pedofiel had genoemd. Het is de eerste keer dat een premier persoonlijk betrokken is in een rechtszaak tegen een kamerlid....

'Pedofielen worden beschermd door hooggeplaatste vrienden. Ze zitten op de belangrijkste functies in dit land. Denk maar aan de eerste minister, Elio Di Rupo,' zo verklaarde het onafhankelijke parlementslid Laurent Louis op 22 december vorig jaar.

Premier Di Rupo diende zelf geen klacht in maar het parket opende een onderzoek naar de feiten waarna de eerste minister zich burgerlijke partij stelde. Het is de eerste keer in ons land dat een premier zich burgerlijke partij stelt tegen een kamerlid.

Laurent Louis zetelt als onafhankelijke in de kamer. Hij was 15 jaar lid van de MR maar raakte daarna op drift. Hij stapte over van de Franstalige liberalen naar de Parti Populaire van Mischaël Modrikamen maar werd een jaar later uit de partij gezet. Sinsdien zetelt hij als onafhankelijke. In Brussel kwam hij op bij de partij Islam, maar ook daar werd hij uit de partij gezet.

Als het erop aan komt om ophef te veroorzaken in het parlement, is Laurent Louis niet aan zijn proefstuk toe. In april 2012 verlieten de parlementsleden tijdens een vragenuurtje het halfrond toen Louis een vraag wilde stellen aan minister van Justitie Annemie Turtelboom. Eerder op de dag had hij een persconferentie gegeven over de zaak Dutroux waar hij foto's toonde uit het autopsierapport over Julie en Melissa. Dat leidde tot grote verontwaardiging bij het voltallige parlement.

Een onderzoeksrechter stelde voor dat Louis een psychiatrisch onderzoek zou ondergaan, maar dat weigerde hij.

Op vraag van het Brussels parket komt op 5 december de commissie bijeen, die moet nagaan of onschendbaarheid van het onafhankelijke kamerlid schrijft Le Soir.

De commissie zal een rapporteur aanduiden, die de zaak moet voorbrengen in de plenaire zitting, waar Laurent Louis zelf gehoord wordt. Daarna volgt er een stemming achter gesloten deuren, aldus kamervoorzitter André Flahaut. (EE)

http://www.knack.be/nieuws/belgie/elio-di-rupo-burgerlijke-partij-tegen-politicus-die-hem-pedofiel-noemde/article-normal-117602.html

+++++++

Na het nodige politieke overleg en enkele gerechtelijke afspraken:

===

28.11.2013

'Di Rupo toch geen burgerlijke partij tegen kamerlid dat hem pedofiel noemde'

Premier Elio Di Rupo heeft zich tot op vandaag geen burgerlijke partij gesteld tegen parlementslid Laurent Louis (foto links), zo meldt het Brusselse parket donderdag. Het parket ontkent daarmee berichten in de kranten Le Soir en De Standaard, die melding maakten van de burgerlijke partijstelling van de premier. Het kabinet-Di Rupo is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Het gerechtelijk onderzoek dat het Brusselse gerecht voerde naar Laurent Louis is intussen wel afgerond. Het dossier komt op 21 januari voor de raadkamer en het Brusselse parket heeft gevraagd om de onschendbaarheid van Laurent Louis op te heffen.

Kamerlid Laurent Louis kwam in 2012 in opspraak omdat hij stukken uit het dossier Dutroux in bezit had en verspreidde, waaronder beelden van de vermoorde meisjes Julie en Melissa. Op 22 december beschuldigde Louis de premier dan van pedofilie. Die dag was volgens hem de internationale dag van de pedofielen. "Ze worden beschermd door hooggeplaatste vrienden. Ze zitten op de belangrijkste functies in dit land. Denk maar aan de eerste minister, Elio Di Rupo", verklaarde hij.

Di Rupo diende zelf geen klacht in maar het Brusselse parket liet wel een gerechtelijk onderzoek openen naar de verschillende feiten. Dat onderzoek is afgesloten en het dossier komt op 21 januari voor de Brusselse raadkamer. Die moet dan beslissen of Laurent Louis voor de correctionele rechtbank moet verschijnen.

Voor het zover is, moet de parlementaire onschendbaarheid van het kamerlid wel opgeheven worden. Het Brusselse parket-generaal heeft daartoe een verzoek ingediend en dat wordt op 5 december behandeld door de bevoegde kamercommissie. Die commissie zal een rapporteur aanduiden, die de zaak moet voorbrengen in de plenaire zitting, waar Laurent Louis zelf gehoord wordt. Daarna volgt er een stemming achter gesloten deuren, aldus kamervoorzitter André Flahaut.

http://www.vandaag.be/binnenland/141038_di-rupo-dient-geen-klacht-in-tegen-parlementslid-dat-hem-pedofiel-noemde.html