13-11-12

Electrabel dreigt

electrabel-di-rupo.jpg27 juni 2012

Milieuorganisatie Greenpeace heeft een shockerend filmpje op het internet gezet waarin te zien is hoe Elio Di Rupo gegijzeld en gefolterd wordt door Electrabel om de kerncentrales langer open te houden. Electrabel noemt het filmpje 'totaal onaanvaardbaar' en dreigt met juridische stappen.

Twee mannen slepen in het filmpje een acteur mee die met zijn rode vlinderdas overduidelijk aan premier Elio Di Rupo doet denken. Nadat ze hem hebben vastgemaakt aan een stoel, hangen ze hem een natte doek over zijn hoofd en beginnen ze hem te 'waterboarden': ze gooien water over zijn gezicht waardoor hij dreigt te stikken. Daarna duwen ze hem een pistool tegen het hoofd en laten ze hem de tekst 'de kerncentrales zullen tien jaar langer open blijven' voorlezen vanop een kaart met het logo van Electrabel op.

'We willen het debat over de kernuitstap weer op de agenda zetten', zegt Eloi Glorieux, één van de campagneverantwoordelijken van Greenpeace. 'We willen dat de regering zijn belofte nakomt om de drie oudste kerncentrales in 2015 te sluiten. Dat staat zo in het regeerakkoord. Electrabel probeert de politiek te gijzelen en dreigt haar aardgascentrales te sluiten om zo de verouderde kerncentrales langer aan de gang te kunnen houden. We vragen de premier om niet toe te geven aan die nucleaire maffia.'

Premier Di Rupo zelf wou gisteren niet reageren op de beelden. Electrabel noemt het filmpje, dat gisteren ongeveer vijfduizend kijkers trok opYoutube, 'totaal onaanvaardbaar'. 'Zowel qua taal, stijl als qua woordkeuze getuigt dit van grote demagogie', zegt woordvoerster Lut Vande Velde. 'Er spreekt een totaal gebrek aan respect uit voor de bedrijfswereld, voor de politiek en voor de 7.200 mensen die bij Electrabel werken.' Electrabel bekijkt nu of het juridische stappen kan nemen. 'We moeten zien of we hier nog iets tegen kunnen doen', zegt Vande Velde.

Bij Greenpeace vinden ze niet dat ze te ver zijn gegaan. 'Als je ziet hoe Electrabel zelf al dertig jaar lang de Belgen uitperst door via hun machtspositie de hoogst mogelijke prijs te vragen voor hun energie, dan zijn wij nog erg braaf gebleven', zegt Glorieux. 'We hebben een duidelijke boodschap willen geven: we hopen dat de beslissing over de kernuitstap wordt genomen in het algemeen belang, en niet in functie van de winst van één multinational. En als de regering zich niet aan zijn belofte houdt en de kerncentrales toch langer openhoudt, dan stappen we naar de Raad van State om die beslissing aan te vechten.'

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120626_00201045

http://michaeltack.blogspot.be/2012/01/factuur-electrabel-het-was-mijn-energie.html

http://www.youtube.com/watch?v=UckiK6AUb44

http://gent.pvdaplus.be/sites/default/files/fields/attachment/pvda_gent_stadsprogramma_energie.pdf
http://www.greenpeace.org/belgium/Global/belgium/report/2012/briefing_outofnukes_nl_def.pdf
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eandis

De commentaren zijn gesloten.