15-02-12

Scheiding der machten: een verzinsel

De aanwezigheid van magistraten op ministriële kabinettten wordt terecht bekritiseerd omdat het de zogezegde scheiding der machten verder ondermijnt en aanleiding geeft tot politieke corruptie die door de magistratuur wordt dichtgedekt.

Op het kabinet van justitieminister Annemie Turtelboom (VLD, VlaamseLiberalen), werd de Turnhoutse procureur Poels tot kabinetschef benoemd.  Het is de justitie van Turnhout die de kinderpornozaak Zandvoort (90.000 slachtoffers) al 14 jaar lang door middel van een mediaproces tegen aktievoerder Marcel Vervloesem, in de doofpot steekt.

De voormalige justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V-ChristenDemocraten) benoemde de Antwerpse procureur Herman Dams tot kabinetschef.
Op een bepaald moment vroegen we waarom onze brieven in verband met de manier waarop Marcel Vervloesem in de gevangenissen van Turnhout, Hasselt en Brugge mishandeld werd (isolaties, willekeurige tuchtstraffen, gebrek aan medische verzorging, folteringen, blokkeren van briefwisseling,) onbeäntwoord bleven.  Men antwoordde ons dat de brieven 'waarschijnlijk op het kabinet van de kabinetschef  waren blijven liggen'.
Na zijn ontslag keerde Dams terug naar de magistratuur te Antwerpen.

De zogezegde scheiding der machten is een verzinsel.

----------------------------------------

24 januari, 2012 - Sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte heeft magistraat Frank Schuermans van het Gentse parket-generaal aangetrokken voor een job op zijn kabinet. Dat schrijft De Tijd dinsdag. Nochtans hekelde partijgenoot Renaat Landuyt eind december een gelijkaardige aanwerving op het kabinet van cdH-vicepremier Joëlle Milquet.

Het aanwerven van magistraten op kabinetten gaat in tegen de aanbevelingen van de Hoge Raad voor de Justitie naar aanleiding van de Fortis-affaire. Ook sp.a tekende in het verleden verzet aan, onder meer bij monde van Landuyt.

Aan De Tijd verklaarde Vande Lanottes woordvoerster echter dat een vicepremier mee beslist over veiligheidsdossiers en dus zeker een magistraat kan gebruiken.

http://www.vandaag.be/binnenland/88800_vande-lanotte-neem...

Commentaren

Mevrouw Turtelboom,
Ik heb al eerder naar jou geschreven maar krijg geen antwoord.
Dus probeer ik het nochmaals, mijn zoon is in brugge geinterneerd voor schuld bemmideling,daarvoor zit hij al 5maand.al zijn papieren zijn in orde hij kan met de schuldbemmideling beginnen.!
Maar geven hem niet de minste kans, krijgt geen vrije dagen voor werk te zoeken, GEEN werk is geen aflossing van schuld!probeer mij maar eens uit te leggen , waarom mijn zoon de kans niet krijgt???
waarom geen electronisch toezicht?
NEEde echte kriminelen lopen buiten, en iemand die met schuldn steken ze al zeker binnen voor onbepaalde tijd.ik vraag je dan ook hem een nieuwe kans te geven , zo dat hij terug aan het werk kan.
Een moeder die bneseft dat , dat binnen zitten ze daar niet betervan worden

Gepost door: ringoir sonja | 12-05-12

De commentaren zijn gesloten.