11-04-09

Telefoontaps


Advocaat in cassatie om telefoontaps

Den Bosch, 11 april. Het gerechtshof in Den Bosch heeft gisteren zeven mensen veroordeeld voor hennepteelt en hennephandel, ondanks dat het Openbaar Ministerie heeft verzuimd om tientallen gesprekken tussen advocaten en verdachten te vernietigen.
Advocaat Jan Boone van de hoofdverdachte, die vier jaar cel kreeg, wil van de Hoge Raad een oordeel over het niet vernietigen van de afgeluisterde gesprekken.

In eerste aanleg had de officier van justitie ontkend dat er sprake was van het niet vernietigen van vertrouwelijke gesprekken tussen verdachten en hun advocaten.

Hoewel het gerechtshof constateert dat er sprake is van „een ernstig en onherstelbaar vormverzuim”, zouden de verdachten hiervan geen nadeel hebben ondervonden. Die conclusie baseert het hof op de constatering dat „de inhoud van deze gesprekken (....) niet van invloed is geweest op het opsporingsonderzoek”.

Voor advocaat Jan Boone is die conclusie reden om naar de Hoge Raad te stappen. In deze zaak is het niet vernietigen van geheimhoudersgesprekken ondanks vragen van de verdediging in eerste instantie ontkend door het Openbaar Ministerie, aldus Boone. „Nadat bleek dat er geheimhoudersgesprekken bewaard zijn gebleven, vond het gerechtshof het niet nodig om te onderzoeken hoe dat kwam. Mij lijkt dat van groot belang, en daarom ben ik in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.”

NRC Handelsblad, 11 april 2009

10:32 Gepost door MI5 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: telefoontaps |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.