21-12-08

Belgische regeringscrisis is gigantische oplichtingszaak


Achter de Belgische regeringscrisis gaat een gigantische oplichtingszaak schuil

LetermeKoning.large_348563patientenrechtenenmensenrechtenbestaannietinAZSint-JanteBrugge

De Belgische regeringscrisis is in werkelijkheid een gigantische oplichtingszaak waarbij verschillende hooggeplaatste individuen en ministers zijn betrokken.
Zal de Belgische justitie de moed hebben om een onderzoek in te stellen naar de handel en wandel van diegenen die de Belgische Staat voor 3 miljard euro hebben opgelicht ?

-------

België hielp Fortis stilletjes met 3 miljard euro

BRUSSEL - De Belgische staat heeft Fortis België in alle stilte met 3 miljard euro bijgesprongen, om de overname door het Franse BNP Paribas te redden. De Vlaamse krant De Standaard schrijft dat zaterdag.

Nadat de Belgische staat Fortis België op 5 oktober had verkocht aan BNP Paribas, bleken betrokkenen het nog oneens over de waarde van een lening tussen Fortis Holding en Fortis Bank België.
De Franse bank eiste nieuwe onderhandelingen. BNP wilde de biedprijs verlagen of een andere oplossing. Dat draaide uit op een lening van 3 miljard euro van de Belgische staat aan Fortis Holding.
De gesprekken over de lening waren de reden dat het aandeel Fortis op de beurs opvallend lang geschorst bleef na de overname, stelt De Standaard.

Woest

De Belgische minister van Financiën Didier Reynders reageerde woest op het artikel, dat volgens hem onterecht de indruk wekt dat informatie is achtergehouden.
Hij noemde de methodes van de krant schandalig. De minister zei dat hij 27 oktober heeft gezegd dat een overbruggingskrediet van 3 miljard euro voorzien was om Fortis de middelen te geven aan haar betalingstermijnen te voldoen.
20 december 2008. NU.nl © ANP


Namen van bestuurders van Belgische staat in banken nog niet bekend
Dolor schiet op Leterme en Reynders in Fortis-dossier
Oude krokodillen voor raad van bestuur Fortis

Etienne Davignon, Philippe Bodson en Jan-Michiel Hessels zijn aangezocht en hebben aanvaard om bestuurder te worden van de beursgenoteerde Fortis Holding, zo zeggen goedgeplaatste bronnen.

De komende dagen zou de lijst met namen nog uitgebreid worden. Zowel Davignon als Bodson staat zeer dicht bij het oude bestuur van Fortis, dat onder leiding stond van Maurice Lippens.

Heel wat waarnemers zijn verbolgen over het gebrek aan vernieuwing. 'Geen enkele frisse wind na alles wat gebeurd is. Verder dan het opvissen van oude krokodillen die het Belgique-à-papa belichamen, komt men niet', zegt een betrokkene.

Sommige waarnemers zeggen dat een aantal personen die gevraagd werden om bestuurder te worden, geweigerd hebben. Toch is het opmerkelijk dat de oude inner circle opgevoerd wordt als bestuurder in een groep waar gebrek aan openheid tot één van de grootste catastrofes voor personeel en beleggers hebben gezorgd.

Een andere vaststelling is dat men er blijkbaar (nog) niet in geslaagd is een Vlaming te strikken voor een bestuursmandaat bij Fortis. Er is wel een Nederlander aan boord. Het gaat om Jan-Michiel Hessels, die al vice-voorzitter was van Fortis.

Bodson, Davignon en Maurice Lippens zijn persoonlijke vrienden. 'Ik zie niet in hoe hieruit vernieuwing kan voortvloeien', reageert een waarnemer.

Fortis houdt op 1 en 2 december een bijzondere aandeelhoudersvergadering en moet de namen van de te benoemen bestuurders in de dagorde bekend maken. Drie bestuurders is het minimum voor de 'doorstart'. Los van de vernieuwing van de raad van bestuur bij Fortis Holding (die een privévennootschap is) is de regering zelf op zoek naar bestuurders voor financiële instellingen waar het een belang heeft ingenomen. Het gaat om Fortis Bank, Ethias, BNP Paribas en KBC.
PDD (DS)

Het Nieuwsblad 3.11.2008


Werkgroep Morkhoven vzw-asbl
Faiderstraat 10
1060 Sint-Gillis
nr. 443.439.55
Tel: 0032 (0)2 537 49 97
WerkgroepMorkhoven@gmail.com, postmaster@droitfondamental.eu, issakaba@skynet.be

http://groups.msn.com/WerkgroepMorkhoven
http://werkgroep-morkhoven.skynetblogs.be/
http://www.droitfondamental.eu/

Commentaren

Boekhouding Fortis
Dolor schiet op Leterme en Reynders in Fortis-dossier


BRUSSEL - Premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders waren net als de Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos al in augustus op de hoogte van 'de echte situatie bij Fortis'. Dat zegt de vzw Dolor, die kleine aandeelhouders verdedigt, op de website van Le Soir Magazine. Leterme en Reynders doen het bericht af als onzin.

Dolor heeft een klacht ingediend bij het gerecht en zegt 'bewijzen' te hebben geleverd dat er vergaderingen geweest zijn tussen de top van Fortis en de drie ministers op 20 en 21 augustus.

Dolor beweert ook bewijzen te hebben dat Fortis vals speelde met de boekhouding. 'Er zijn twee boekhoudingen bij Fortis. De echte, die niet aan de buitenwereld is verdeeld. De andere, vals, werd gebruikt in het kader van de overname van ABN Amro en de kapitaalsverhoging', zegt Hendrik Boonen van Dolor.

Premier Leterme en minister van Financiën Reynders hebben het bericht van Le Soir intussen omschreven als 'compleet uit de lucht gegrepen' en 'bedoeld om een lopend proces te beïnvloeden'.

Naar eigen zeggen waren ze op 20 en 21 augustus in Peking voor de Olympische Spelen, en kunnen ze dus onmogelijk de Fortistop ontmoet hebben.

'De gerechtelijke diensten kunnen 40.000 mensen als getuigen oproepen', aldus Leterme.

Dezelfde boodschap bij Didier Reynders. 'Ik heb op 20 augustus het vliegtuig naar Peking genomen om de Olympische Spelen bij te wonen. Premier Yves Leterme bevond zich toen al in de Chinese hoofdstad. Ik zie niet in hoe wij aan vergaderingen zouden kunnen hebben deelgenomen.'

De minister van Financiën benadrukt dat hij in die periode geen enkel contact gehad heeft met Fortis of met zijn Nederlandse collega Wouter Bos, die volgens Dolor ook aan de vergaderingen deelnam.

Reynders vindt het schandalig dat Le Soir geen contact met hem opnam alvorens de informatie te publiceren, en hij stelt zich ook vragen bij de ernst van de vzw Dolor, die zich manifesteert als verdediger van de kleine aandeelhouders.

'Men kan zich vragen stellen over de waarde van andere informatie die door deze vereniging werd aangebracht', zei Didier Reynders nog. 'Ik ga onze advocaten contacteren opdat ze deze houding kunnen aanklagen op het proces', besloot hij.
dsl (belga)

Het Nieuwsblad 3.11.2008

Gepost door: Jaap | 21-12-08

Recht op waarheid
Onderzoekscommissie bankencrisis komt er niet

In de Kamer hebben CD&V en Open VLD verklaard dat er nu toch geen parlementaire onderzoekscommissie komt die de aanpak van de bankencrisis moet onderzoeken. Er komt alleen een bijzondere commissie met minder bevoegdheden. Voor het onderzoek naar de vermoedelijke schending van de scheiding der machten door de regering-Leterme komt er een zogenaamde commissie van experts, waarbij de parlementsleden de betrokkenen niet zelf kunnen ondervragen. Bepaalde experts kunnen dat wel, zij maken daarna een verslag voor de parlementsleden. De voltallige oppositie voelt zich gemuilkorfd. (tth)

De Standaard, zaterdag 3 januari 2009

Gepost door: Morkhoven | 03-01-09

Club van Lotharingen
Club van Lotharingen vindt nieuwe stek

Buren: Justitiepaleis

Brussel - De elitaire erfgoedvereniging Club van Lotharingen uit Ukkel heeft het gerestaureerde Merodehuis voor 35 jaar in pacht. Daarmee krijgt het kostbare patrimo­nium tegenover het Justitiepaleis een functionele (weliswaar maar half-publieke) herbestemming.

Het Merodehuis op de hoek van het Poelaertplein en de Wolstraat is een van de oudste prinselijke residenties van de bovenstad. Het dateert van 1618 en heeft een groot stuk Brusselse geschiedenis mee getekend. Na grondige binnen- en buitenrestauratie van het pand, dat toebehoort aan de adellijke familie Merode, waarbij het Brussels Gewest (Monumenten en Landschappen) tot veertig procent van de gevel- en dakwerkzaamheden bekostigde, bleef de bestemming na eind 2007 onduidelijk. Alle gesprekken verliepen in de grootste discretie, om speculatie te vermijden.

Sinds 1 oktober huurt de Club van Lotharingen – het kleine broertje van de National Trust in Engeland – het historische pand. ‘De Lorraine’, zoals de club intern heet, heeft sinds 1998 een clubhuis in het 4,5 hectare grote kasteeldomein Fond’Roy aan de Prins van Oranjelaan in Ukkel.

Advocatenafdeling
De Club van Lotharingen barst uit haar voegen. Om organisatorische redenen wordt het ledental nu begrensd tot duizend leden uit de hogere zakenwereld, de balie en enkele vrije beroepen. Bij de leden van het eerste uur zijn onder meer minister van Staat Mark Eyskens, burggraaf Étienne Davignon (Suez-Tractebel), baron Maurice Lippens (oud-voorzitter Fortis), baron Cardon de Licht buer (erevoorzitter ING) en Rik Denolf (Roularta).

Behalve naar groeimogelijkheden keek de Club ook uit naar een centralere locatie in Brussel. Die stek werd nu gevonden in het Merodehuis, met zijn ruim duizend vierkante meter receptiezalen, tweeduizend vierkante meter kantoorruimte en achthonderd vierkante meter logement. Eén toekomstig probleem: het huis heeft amper veertien parkeerplaatsen (al ligt Parking Poelaert om de hoek).
Een totale verhuizing van Ukkel naar Brussel-Stad is nog niet voor meteen. De club gaat in eerste instantie een deel van het gebouw onderverhuren en een clubrestaurant inrichten. De bedoeling is dat de club een ‘bijhuis’ voor leden uit de advocatuur creëert, die tegenover het Justitiepaleis een ontmoetingsruimte krijgen.

vrijdag 7 november 2008

Bron:

Gepost door: Jan Boeykens | 04-01-09

De commentaren zijn gesloten.