29-10-07

Inbrekersbendes en justitie


N_1209_gerecht_mensenhandel-200De Kempen worden al jarenlang geteisterd door inbraken zonder dat er efficiënt tegen opgetreden wordt.

Ook onder de aanklagers van Marcel Vervloesem van de vzw Werkgroep Morkhoven bevonden zich heel wat personen die wegens inbraken en gewapende roofovervallen achter de tralies belandden.

Zij werden echter bijna 10 jaar lang door het gerecht van Turnhout gebruikt om Marcel Vervloesem en de vzw Werkgroep Morkhoven inzake de kinderpornozaak Zandvoort het zwijgen op te leggen.

Toen men Marcel Vervloesem op 15.11.2006 moest vrijspreken voor de klachten van de inbrekers-slachtoffers, legde men hem prompt een ongrondwettelijk spreekverbod met de pers op. Bij overtreding van dit verbod riskeert Marcel Vervloesem twee jaar gevangenis.

----------------

De Standaard, maandag 29 oktober 2007
Oost-Europese inbrekersbendes vestigen zich hier

BRUSSEL - De voorheen rondtrekkende bendes uit Oost-Europa gebruiken nu vooral grote steden als uitvalsbasis.

Woninginbraken zijn in ons land een groeiend probleem. Vorig jaar werden er 57.246 geteld, een stijging met 13 procent tegenover het jaar voordien.

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) vroeg daarom de federale politie in maart van dit jaar een strategisch rapport om de oorzaken van die forse toename in kaart te brengen.

De stijging wordt vooral verklaard door de bendes uit Oost-Europa. Niet alleen opereren zij op het hele Belgische grondgebied, ze gaan ook anders en actiever tewerk. 'Veel meer dan vroeger vestigen de bendes zich in ons land in plaats van rond te trekken, voornamelijk in steden als Brussel, Luik, Antwerpen en Charleroi', stelt Eddy De Raedt van de federale politie. 'Daarbij schakelen ze ook steeds meer minderjarigen in voor de inbraken en de verkenning.'

De cijfers worden niet toevallig nu vrijgegeven. De donkere wintermaanden zijn, zo blijkt ook uit de cijfers, bij uitstek de hoogdagen van inbrekers. Opvallend daarbij is dat er steeds meer in de namiddag ingebroken wordt. (tv)

10:41 Gepost door MI5 in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.