28-10-07

Justitie - Gerecht Turnhout sprak verdachten van vrouwenhandel vrij


justitieHet Gerecht van Turnhout hield gedurende bijna 10 jaar lang geen rekening met de rechten van Morkhoven-activist Marcel Vervloesem. Ontlastende documenten werden weggestoken, verschillende dossiers werden niet aan het strafdossier toegevoegd, met ontlastende verklaringen werd geen rekening gehouden, door de rechter bevolen onderzoeken werden niet uitgevoerd, ontlastende getuigen mochten niet gehoord worden, de verklaringen van de aanklagers die herhaaldelijk wegens criminele feiten waren veroordeeld werden niet nagetrokken en gecontroleerd omdat er geen kritisch onderzoek werd gevoerd enz. enz.

Tijdens het laatste strafonderzoek stonden de gegevens uit het strafdossier daags na de aanhouding reeds in de kranten zodat de Turnhoutse onderzoeksrechter Jacobs zelfs een brief aan de korpsoverste van de Herentalse politie moest schrijven waarin hij zei dat hij met dit soort lekken niet gediend was en dat het geheim van het onderzoek daarmee geschonden was.

Twee weken voor de zitting van het Hof van Beroep te Antwerpen (14.11.2007), zijn de dossiers nog altijd niet volledig ondanks het feit dat de procureur-generaal te Antwerpen enkele weken geleden een gerechtsdeurwaardersbetekening terzake ontving.

Vorige maand sprak het gerecht van Turnhout wel een aantal personen vrij die verdacht werden van vrouwenhandel.

Volgens de rechter was het aanvankelijk proces-verbaal onvolledig en had het bewijsmateriaal drie weken rondgezworven op het parket vooraleer het bij het dossier werd gevoegd. "Dat tast de rechten van de verdediging aan", aldus de rechtbank. "Het onderzoek is dus nietig."

------------

Rechtbank Turnhout spreekt verdachten vrouwenhandel vrij

De correctionele rechtbank heeft het onderzoek naar vrouwenhandel van twee ex-werknemers van Cipal (Centrum voor Informatica voor de Provincies Antwerpen en Limburg) en een derde betrokkene nietig verklaard. Daardoor vervalt de strafvordering en worden de drie verdachten vrijgesproken. Volgens de rechtbank is het dossier niet op rechtmatige wijze gestart.

De drie beklaagden zijn ex-Cipalwerknemer Kamiel C. uit Sint-Niklaas, ex-Cipalwerknemer en ex-e-governmentmanager Filip D.G. uit Aartselaar en Marc V. uit Halle. Ze zouden geprobeerd hebben om Moldavische vrouwen in ons land in de prostitutie onder te brengen.

Volgens het parket ging de zaak aan het rollen toen op 27 maart 2003 de politie een telefoon kreeg van politicus Hans Schoofs uit Mol. Die had een anonieme brief gekregen waarin sprake was van financieel gesjoemel binnen Cipal en de betrokkenheid van een werknemer bij vrouwenhandel. Het onderzoek van financieel gesjoemel binnen Cipal leverde niets op.

De verdediging betwist dat het onderzoek pas startte op 27 maart en zegt dat het parket op 8 maart al op de hoogte was, dankzij een ex-werknemer van Cipal die e-mailberichten waarin sprake zou zijn van vrouwenhandel, aan het parket bezorgde. Enkele dagen later zou diezelfde man een aanvulling hebben gefaxt naar het parket.

De advocaten van de drie beklaagden haalden aan dat het dossier gestart is met onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal, namelijk de e-mailberichten die de burgerlijke partij aan het parket bezorgd zou hebben. Ze vroegen allemaal de vrijspraak.De rechtbank volgt hen daar nu in. Volgens de rechter was het aanvankelijk proces-verbaal inderdaad onvolledig. Het bewijsmateriaal heeft drie weken rondgezworven op het parket vooraleer het bij het dossier werd gevoegd. "Dat tast de rechten van de verdediging aan", aldus de rechtbank. "Het onderzoek is dus nietig." (belga/dm)

De Morgen, 27/09/2007 11u41

09:29 Gepost door MI5 in Actualiteit | Permalink | Commentaren (13) |  Facebook |

Commentaren

Vermoorde vrouw
Over 'mensenhandel' gesproken.
Weet er iemand hoe het met dat onderzoek naar die vermoorde vrouw uit Turnhout is afgelopen ?

Hier volgt het artikel.Belgische en Nederlandse speurders onderzoeken moord
TURNHOUT/ CHAAM - Het lichaam dat vorige week zaterdag gevonden werd in Nederland, is dat van een 51-jarige vrouw uit Turnhout.

Twee jongens vonden het lijk in een maïsveld aan de Kloosterstraat in het dorpje Chaam. Het Nederlandse en het Belgische gerecht speuren met man en macht naar meer informatie. Ze lossen voorlopig niets over de omstandigheden.

Chaam ligt op slechts tien kilometer van de Belgische grens en 27 kilometer van het centrum van Turnhout. Maandag bleek uit een autopsie dat de vrouw een gewelddadige dood is gestorven. Verdere details over de omstandigheden van de moord werden niet vrijgegeven. De politie van Turnhout deed op vraag van het Nederlandse gerecht en de politie zondag al een huiszoeking in de woning van het slachtoffer. Zo willen de speurders een beter zicht krijgen op wie de vrouw was en hoe ze leefde.

Het Nederlandse gerecht heeft maar liefst 25 speurders op de zaak gezet. Die worden bijgestaan door de politie en het gerecht van Turnhout. Het onderzoek wordt voorlopig gevoerd door Nederland. (VGD)

Het Nieuwsblad, 31/08/2006

Gepost door: jaapjejaap | 28-10-07

Luc Boermans vrijgesproken Ik krijg hoe langer hoe meer de indruk dat, buiten Marcel Vervloesem van de vzw Werkgroep Morkhoven die 10 jaar lang vervolgd werd en in het vonnis van 15.11.2006 een 'spreekverbod met de pers' kreeg opgelegd, bijna iedere verdachte of beschuldigde door de rechtbank van Turnhout wordt vrijgesproken...

------------

Rechter spreekt Luc Boermans vrij

De rechtbank van Turnhout heeft daarstraks Luc Boermans vrijgesproken. De ex-voorzitter van KFC Turnhout werd samen met voormalig penningmeester Marcel M. beschuldigd van het niet betalen van bedrijfsvoorheffing en uitgifte van ongedekte cheques. Ook M. werd vrijgesproken. De rechter volgde de stelling van de verdediging dat er nooit ongedekte, maar wel teruggeroepen cheques werden uitgesproken. Ook zou Boermans nooit doelbewust de bedrijfsvoorheffing hebben ontdoken. Volgens meester Vandewalle, die Boermans verdedigde, moest niet zijn cliënt, maar de vzw als verantwoordelijke rechtspersoon gedagvaard worden. Volgens het persbureau Belga volgde de rechtbank de stelling van de verdediging en werden de beklaagden vrijgesproken.

Maandag 29 October 2007 - 21u16
http://www.turnhoutblogt.be/wp/2007/10/29/rechter-spreekt-luc-boermans-vrij/

Gepost door: Jan Boeykens | 30-10-07

Betaalde klachten Klachten tegen Morkhoven-activist Marcel Vervloesem werden betaald


Op 23 februari 2004 schreef Peter Wouters, één van de zogenaamde slachtoffers van de Morkhoven-activist Marcel Vervloesem (Marcel Vervloesem werd op 15.11.2006 voor diens klachten vrijgesproken), in een aangetekende brief aan de Procureur des Konings te Turnhout en aan de advocaat van Marcel Vervloesem dat hij 'nooit het slachtoffer was geweest van aanranding door Marcel Vervloesem maar dat hij wel het slachtoffer was geweest van Johan Danneels (een ander zogenaamd slachtoffer voor wiens klachten Marcel Vervloesem werd vrijgesproken) en een zekere Eddy Bellens.

Wat meer is, in zijn brief deelde Wouters mede dat 'de klachten op vraag van het Herentalse Sp.a-bestuurslid Victor V. (vernoemd in een 30-tal PV's van zedenfeiten met minderjarigen) tot stand kwamen' en hijzelf en Johan Danneels voor die klachtneerleggingen en getuigenissen 'elks 10.000 BF. (250 Euro) van Victor V. kregen aangeboden'.
Verder schreef Wouters dat Victor V. nog eens 5.000 BF extra aanbood 'als men Marcel Vervloesem voor de televisie van aanranding wilde betichten'.

Wouters die beweerde zijn klacht te willen intrekken, besloot zijn brief tenslotte met de volgende woorden: 'Ik heb eerder mijn klacht al ingetrokken maar werd toen bedreigd door Victor V. dat, indien ik bij die klachtintrekking zou blijven, men mijn kinderen zou afpakken. Daarom heb ik toen gedeeltelijk de feiten bevestigd en ontkend'.

De Werkgroep Morkhoven vraagt zich af waarom de Procureur des Konings van Turnhout geen rekening hield met deze brief en waarom de in de brief opgesomde feiten nooit onderzocht werden.

Waarom deed Turnhout deze brief verdwijnen en werd hij, na de klacht van Marcel Vervloesem bij de Hoge Raad voor de Justitie, nog altijd niet aan het gerechtelijk dossier gevoegd ?

------------------

Aangetekend - Westerlo, 24 februari 2004

Aan Advokaat Defrance Dominique, Scheldeweg 50, 9090 Gontrode
Aan Procureur des Konings, Kasteelplein 1, 2300 Turnhout

Uw dossier TU37.10.102448-98 inzake Vervloesem Marcel

Als betrokken persoon in dit dossier laat ik uitdrukkelijk weten dat ik mijn klacht wegens aanranding der eerbaarheid die ingediend was tegen Marcel Vervloesem volledig terug intrek. Ik wens tevens niet dat Meester Machteld Francken nog uit mijn naam op het proces zou pleiten.

Ik ben nooit slachtoffer geweest van aanranding door Marcel Vervloesem op mijn persoon. Wel ben ik het slachtoffer geweest van aanranding op mijn persoon door Johan Danneels in de woning van Eddy Bellens. Eddy Bellens had van die feiten foto's genomen.

De klachten van Johan Danneels en mijzelf tegen Marcel Vervloesem zijn tot stand gekomen op vraag van Victor Vervloesem. Ikzelf en Johan Danneels kregen voor die klachtneerleggingen en onze getuigenissen elk 10.000 bfr. van Victor Vervloesem.
Johan Danneels nam dat geld van Victor Vervloesem aan. Ikzelf heb dat geweigerd. Victor Vervloesem wilde toen de 10.000 bfr. nog verhogen met een extra som van 5.000 fr., als ik voor de televisie Marcel Vervloesem wilde betichten van aanranding. De feiten deden zich voor in het huis van Eddy Bellens.

Ik heb eerder mijn klacht ingetrokken maar werd toen bedreigd door Victor Vervloesem dat indien ik bij die klachtintrekking zou blijven men mijn kinderen zou afpakken. Daarom heb ik toen gedeeltelijk de feiten bevestigd en ontkend.

Peter Wouters, Gerststraat 8, 2260 Westerlo

Gezien voor wettiging van de handtekening Wouters Peter, Westerlo, 23.2.2004, De Burgemeester ( + stempel van de gemeente )

----------------

Nawoord: Deze kwestie kwam helaas niet op de rechtszitting van 5.12.2007 op het Hof van Beroep te Antwerpen alwaar de advocaten van Marcel Vervloesem aan het woord kwamen, ter sprake. En van de enige journalist die de debatten bijwoonde, Ivo Meulemans van Het Nieuwsblad, die het al jaren over de 'zelfverklaarde pedofielenjager' heeft en die een kopie van dit schrijven ontving, moet men dergelijke informatie niet verwachten. Deze informatie is nochthans belangrijk omdat dit bewijst dat men de kinderpornozaak Zandvoort, waarin geen onderzoek gebeurde, door middel van betaalde klachten de doofpot wilde insteken.


- http://www.csj.be/nl/index.htm
- http://www.google.be/search?num=20&hl=nl&q=gerecht+Turnhout&btnG=Zoeken&meta=lr%3D
- http://www.google.be/search?hl=fr&q=proces+Vervloesem+&btnG=Recherche+Google&meta=
- http://www.google.be/search?hl=fr&q=brief+procureur-generaal+Antwerpen&btnG=Rechercher&meta=
- http://www.google.be/search?num=20&hl=nl&q=werkgroep+morkhoven&btnG=Zoeken&meta=lr%3D
- http://www.google.be/search?num=20&hl=nl&q=kinderpornonetwerk+zandvoort&btnG=Zoeken&meta=lr%3D


Sommige berichten en artikels kan men beter kopiëren en opslaan vooraléér zij van het Internet verdwijnen

KINDERPORNOZAAK ZANDVOORT - UITSPRAAK PROCES MARCEL VERVLOESEM: 9 JANUARI 2008, HOF VAN BEROEP TE ANTWERPEN, WAALSE KAAI, 2000 ANTWERPEN

werkgroep_morkhoven@hotmail.com

Gepost door: Leentje | 09-12-07

Belgische justitie: verdwenen dossierstukken en vergeten dagvaardingen Op 29.10.2007 deelde Mter Dominique Defrance, advocaat van Morkhoven-aktivist Marcel Vervloesem, mede dat hij in totaal reeds driemaal naar de Procureur des Konings te Turnhout had geschreven om te vragen naar de zittingsdatum in de zaak Eddy Bellens.

Eddy Bellens is iemand uit de kringen van het Herentalse Sp.a-gemeenteraadslid Victor V. bij wie de voor hun klachten betaalde 'slachtoffers' van Marcel Vervloesem met hun verhalen over folteringen en verkrachtingen, zoals bij Victor V., vriend aan huis waren.

Mter Defrance gaf begin februari 2007 aan de Turnhoutse gerechtsdeurwaarder Van Deun het bevel om Eddy Bellens te dagvaarden en de eerste zitting in deze zaak had normaal gezien op 21.2.2007 moeten plaatsvinden.

Na meer dan een jaar is de man echter nog altijd niet gedagvaard en is er nog altijd geen nieuwe datum voor die dagvaarding vastgelegd.

Het doet veel denken aan de 30 processen-verbaals van zedenfeiten met kinderen en minderjarigen waarin Victor V. genoemd werd en die reeds in oktober 2006 aan de Antwerpse procureur-generaal Christine Dekkers voor onderzoek werden overgemaakt.
Wie echter weet dat er zowel op het parket van de corectionele rechtbank van Turnhout als op het hof van beroep te Antwerpen dossiers en dossierstukken uit het strafdossier van Marcel Vervloesem verdwenen zijn, weet echter genoeg en het is bevreemdend dat de minister van justitie die van al deze feiten op de hoogte is, niet optreedt.

Omdat er geen schot kwam in de dagvaarding van Eddy Bellens stuurden Mter Raf Jespers en Mter Dominique Defrance, die de rechten van Marcel Vervloesem verdedigen, op 29.10.2007 (dat is bijna reeds 5 maanden geleden een faxbericht naar de Procureur des Konings te Turnhout en vroegen nogmaals om de zittingsdatum voor de dagvaarding te bepalen en mede te delen.

Zij kregen zelfs geen antwoord.

Ongetwijfeld zijn er honderden burgers met soortgelijke ervaringen.

Wie zei er nu weer dat het vertrouwen van de burger in justitie moest 'hersteld' worden ?

----

Kopie: redactie.telegraaf; redactie.trouw; redactie.volkskrant; redactie.nu; redactie.parool; redactie.nrc; lezersredacteur.pzc.nl, vlugt.tros.nl, voorlichtingrechtbank@sgrarr.drp.minjus.nl, ibirgit.jansen.tros.nl, algemeen@linksprotest.nl, patricia.vandersmissen.avocat, jm.arnould.avocat, dignite.org, clea, carine.tkint, controverse.RTL, michel.bouffiaux, europol, arensgilberte, jos.bouveroux.vrt, persdiensten, ministers, parlementsleden,

Gepost door: Leentje | 13-03-08

In het Turnhout worden er niet alleen kinderpornozaken in de doofpot gestopt
In het Turnhoutse gerechtsdistrict worden er niet alleen kinderpornozaken zoals de kinderpornozaak Zandvoort in de doofpot gestopt.
Ook sp.a-politici waarover 30 processen-verbaals over zedenfeiten met kinderen en minderjarigen bestaan, mogen zonder dat er een gerechtelijk onderzoek wordt geopend, in het Herentalse OCMW-bestuur en in de Herentalse politieraad zetelen.

Op het Turnhoutse gerecht worden er immers, zonder dat er één Kempense haan naar kraait, ook dossiers en dossiersstukken uit gerechtelijke dossiers gestolen die het mogelijk moeten maken dat actievoerders vervolgd worden.

Het zal dan wel geen toeval zijn dat de moord op de vermoorde anti-hormonenmaffia-activist Karel van Noppen er op een vrij opvallende manier werd 'onderzocht'.

Ook andere zaken vallen er in het oog. In Het Nieuwsblad van 31.8.2006 stond er bijvoorbeeld een berichtje over een 51-jarige Nederlandse vrouw die vermoord werd weergevonden in Turnhout. Grappig hierbij is dat de politie van Turnhout op vraag van het Nederlandse gerecht en de politie een huiszoeking deed in de woning van het slachtoffer. Het onderzoek werd ook voornamelijk door het Nederlandse gerecht gevoerd dat maar liefst 25 speurders op de zaak zette.

Het zal niemand verwonderen dat Barry Mieremet, de zoon van de vermoorde Amsterdamse topgangster Johnny Mieremet, in Turnhout de ideale plek vond om feest te vieren, zoals we in De Morgen van 7.4.08 kunnen lezen.

----------------------------------------

TURNHOUT/ CHAAM - Het lichaam dat vorige week zaterdag gevonden werd in Nederland, is dat van een 51-jarige vrouw uit Turnhout.

Twee jongens vonden het lijk in een maïsveld aan de Kloosterstraat in het dorpje Chaam. Het Nederlandse en het Belgische gerecht speuren met man en macht naar meer informatie. Ze lossen voorlopig niets over de omstandigheden.

Chaam ligt op slechts tien kilometer van de Belgische grens en 27 kilometer van het centrum van Turnhout. Maandag bleek uit een autopsie dat de vrouw een gewelddadige dood is gestorven. Verdere details over de omstandigheden van de moord werden niet vrijgegeven. De politie van Turnhout deed op vraag van het Nederlandse gerecht en de politie zondag al een huiszoeking in de woning van het slachtoffer. Zo willen de speurders een beter zicht krijgen op wie de vrouw was en hoe ze leefde.

Het Nederlandse gerecht heeft maar liefst 25 speurders op de zaak gezet. Die worden bijgestaan door de politie en het gerecht van Turnhout. Het onderzoek wordt voorlopig gevoerd door Nederland. (VGD)


nieuwsblad.be/Turnhout
31/08/2006

----------------------------------------

Mieremet junior wordt in Turnhout berecht

Topcrimineel Johnny Mieremet, de vader van Barry, werd in 2005 doodgeschoten in de Thaise badplaats Pattaya.
Barry Mieremet, de zoon van de vermoorde Amsterdamse topgangster Johnny Mieremet, moet woensdag voor de correctionele rechtbank van Turnhout verschijnen. Mieremet junior wordt ervan verdacht de leider te zijn van een internationale bende, gespecialiseerd in diefstallen van vrachtladingen.

Volgens het parket van Turnhout was Barry Mieremet (28) de leider van een omvangrijke criminele bende. Hij wordt verdacht van gijzeling, drie gevallen van afpersing en meerdere ernstige mishandelingen. Hij zou ook het brein zijn achter vier grote ladingdiefstallen. Ten slotte verdenkt justitie hem van wapenbezit, witwassen en valsheid in geschrifte. Het Algemeen Dagblad meldt dat het Turnhoutse gerecht weken heeft uitgetrokken voor het proces en dat er in en rond de rechtbank strenge veiligheidsmaatregelen van kracht zijn tijdens de zittingsdagen.

De zoon van Mieremet werd op 25 juni vorig jaar door de speciale interventie-eenheid in de kraag gevat, samen met dertien andere verdachten. De bende kon in een klap gearresteerd worden in Grand Café Paal 26, een trendy brasserie in de buurt van het op- en afrittencomplex van de E313 in Paal, waar de misdaadgroep gezellig zat te vergaderen. Een van de arrestanten bleek een oude bekende van het gerecht: xtc-handelaar Willy Gilissen. Later op de dag volgden er nog drie arrestaties in Geel, Mortsel en Zaventem. Barry Mieremet droeg op het moment van zijn arrestatie een pistool.

De politie kwam de bende op het spoor in een onderzoek naar diefstal van een lading jassen en koelkasten in de Antwerpse haven en een vracht porselein ter waarde van 110.000 euro in Oud-Turnhout. De speurders vonden een deel van de buit terug in een loods in Geel. Bij huiszoekingen in de woningen en bedrijven van Mieremet junior in Neerpelt en Overpelt werden negen auto's, twee wapens en een groot pak cash geld in beslag genomen.

De Schele en De Dominee

John Mieremet, bijgenaamde De Schele, werd op 2 november 2005 door een onbekende doodgeschoten in de Thaise badplaats Pattaya. Hij had wellicht zijn eigen doodvonnis getekend toen hij besloot uit de biecht te klappen en in een interview met De Telegraaf de inmiddels eveneens geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra ontmaskerde als "de bank van de onderwereld" en topgangster Willem Holleeder als diens "schatbewaarder".

Samen met de eveneens geliquideerde Sam Klepper vormde John Mieremet jarenlang het gevreesde duo Spic en Span, zo genoemd vanwege de even meedogenloze als efficiënte manier waarop ze hun tegenstanders opruimden. Spic en Span waren hun misdaadcarrière begonnen als luitenanten van Klaas Bruinsma, bijgenaamd De Dominee, de absolute drugskoning van Nederland. Na de moord op Bruinsma verhuisden ze allebei naar een dure villawijk in Neerpelt. Tegelijk verhuisden Mieremet en Klepper ook het 'witte' gedeelte van hun misdaadimperium naar België.

Belgische vennootschappen

Dat zakenimperium, dat niet aan het oog van de justitie en de belastingdienst hoefde te worden onttrokken, staat op naam van Ria Eelzak, de weduwe van wijlen Mieremet senior en de moeder van Barry. Zij bestuurt een aanzienlijke vastgoedportefeuille, deels ondergebracht in een reeks Belgische vennootschappen die stuk voor stuk hun wortels hebben in de criminele activiteiten van Spic en Span in Nederland. Op vraag van de Nederlandse autoriteiten liet de Belgische justitie vorig jaar beslag leggen op de Neerpeltse villa's en Belgische bankrekeningen van Eelzak en Barry. Daarnaast voert het parket van Hasselt ook een witwasonderzoek naar de erfgenamen van Mieremet.


Georges Timmerman
De Morgen, 7.4.08

Gepost door: Werkgroep Morkhoven | 03-05-08

De kindermisbruikende jeugdmagistraat Marcel Vervloesem werd na de brief aan de Procureur des Konings te Turnhout aangehouden


Een drietal dagen voor dat Marcel Vervloesem van de Werkgroep Morkhoven werd aangehouden (april 2005), stelde hij met Morkhoven-voorzitter Jan Boeykens de onderstaande brief op die aangetekend naar de Procureur des Konings te Turnhout en Justitieminister Onkelinx werd gestuurd.

Het lijkt er dus op dat de beschuldigingen inzake de zogenaamde sadistische folterpraktijken van Marcel Vervloesem en zijn directe aanhouding en opsluiting in de gevangenis van Turnhout die toen in het breed werden uitgesmeerd in de Vlaamse pers, moesten dienen om de aandacht van de in de brief vermelde zaak af te leiden.

Het is in ieder geval opvallend dat de door de Werkgroep Morkhoven geinformeerde pers ook in deze zaak enkel maar overnam wat haar door de Turnhoutse justitie blijkbaar gedicteerd werd en dat de krant 'Het Laatste Nieuws' waarvan sprake in de brief, extra hard uitviel naar Marcel Vervloesem.

Het Waalse parlementslid Zoë Genot (Ecolo) vroeg vorig jaar aan Justitieminister Onkelinx (Parti Socialiste) wat de stand van zaken was in het onderzoek naar de kinderpornozaak Zandvoort. Onkelinx antwoordde dat het gerecht van Turnhout de kwestie betreffende de cd-roms van het kinderpornonetwerk Zandvoort op een bepaalde dag zou behandelen. Die informatie bleek echter fout te zijn want op de voornoemde dag had juist het proces tegen Marcel Vervloesem plaats. Ondervraagd over deze zaak, antwoordde de Procureur des Konings te Turnhout dat de minister zich 'wellicht had vergist' en daarmee was de zaak afgesloten.

-------------------------------

Antwerpen, 13 april 2005

AANGETEKEND

Aan Minister van Justitie Mevrouw Laurette Onkelinx
Waterloolaan 115
1000 Brussel

Aan de Heer Procureur Des Konings
Parket Gerecht Turnhout
Kasteelplein 1
2300 Turnhout


Mevrouw de Minister, Mijnheer de Procureur Des Konings,

Betreft: dossier TU37.98.100885-98

In de krant Het Laatste Nieuws van 2 oktober 2003 (zie copie van dit artikel in bijlage) stond een artikel getiteld "Werkgroep Morkhoven: Parket doet niets met cd-roms vol kinderporno".

Procureur Herman Janssens van het parket te Turnhout die geinterviewd werd, beweerde daarbij ondermeer dat het 'een loze bewering is dat het parket van Turnhout niets doet met de cd-roms die aan hem werden overgedragen'. Procureur Janssens beweerde ook dat de jeugdmagistraat die op één van de foto's van een cd-rom te zien is géén jeugdmagistraat is. Procureur Herman Janssens: "Dat is een zware beschuldiging die op niets gebaseerd is maar we zullen een onderzoek niet nalaten".

Grondig onderzoek en analyze van het dossier door de Werkgroep Morkhoven heeft echter uitgewezen dat er van het door Procureur Janssens beloofde 'onderzoek' niets is weer te vinden.

De Werkgroep Morkhoven vraagt zich af welk nummer er aan dit onderzoeksdossier werd gegeven en of er al onderzoeksresultaten zijn.

In afwachting van uw antwoord, teken ik,


Met de meeste hoogachting,


Jan Boeykens
Arsenaalstraat 5 - bus 14
2000 Antwerpen
Werkgroep Morkhoven
(http://groups.msn.com/WerkgroepMorkhoven)

-------------------------------
-------------------------------

De vzw Werkgroep Morkhoven wacht nog altijd het nummer van het onderzoeksdossier en de onderzoeksresultaten af in deze zaak.

Zij geraakt er stilaan van overtuigd dat er, zoals in de kinderpornozaak Zandvoort en inzake de 30 processen-verbaals van zedenfeiten met kinderen en minderjarigen waarin het Herentalse sp.a-gemeenteraadslid Victor V. wordt genoemd, geen onderzoek werd gevoerd.

Gepost door: Werkgroep Morkhoven | 16-05-08

Bendeleden ontlopen straf niet

TURNHOUT/HERSELT - Naast de bendeleiders Franciscus Bleys en Barry Mieremet en meesteroplichter Maurice Siard liepen nog tien beklaagden celstraffen op.

Chris Tielens (27) uit Hasselt, de bodyguard van Barry Mieremet, kreeg zes jaar cel. Toen de bende op 25juni 2007 werd opgerold in taverne Paal26, had hij een vuurwapen op zak.

Guy D. (30) uit Ranst stootte door tot de top van de organisatie, maar kreeg zelf klappen. Hij kreeg vijf jaar cel, waarvan een met uitstel. Hij overhaalde zijn neef WernerD., een beroepsruiter, om de ladingdiefstallen te plegen. Hij kreeg drie jaar, waarvan de helft met uitstel.

Amsterdammer FerryD.K. (42), de bodyguard van wijlen John Mieremet, kreeg drie jaar bij verstek. De rechter beval zijn onmiddellijke aanhouding.

AlbertusE. (47) uit Amsterdam, de oom van Barry Mieremet, kreeg twee jaar voor gijzeling.

In de loodsen van bedrijfsleider LucT. (42) uit Geel werden gestolen goederen aangetroffen. Hij liep drie jaar cel op.

Landloper RaymondD.W. (50) uit Turnhout stelde zijn naam ter beschikking om bankrekeningen te openen. Zijn straf: drie jaar.

GeorgetteH. (53) uit Herselt was volgens de rechter perfect op de hoogte van de praktijken van haar man Franciscus Bleys. Ze kreeg drie jaar, waarvan twee effectief.

Zwembaduitbater DenisB. (53) uit Herselt was betrokken bij de heling van goederen en kreeg twee jaar, waarvan de helft met uitstel.

WillyG. (64) uit Diest zorgde voor de leasingwagens en kreeg twee jaar cel. (ima)
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=SE1S18BV

Gepost door: Brink | 22-05-08

'Op vraag van de Nederlandse autoriteiten' Samen met de eveneens geliquideerde Sam Klepper vormde John Mieremet jarenlang het gevreesde duo Spic en Span, zo genoemd vanwege de even meedogenloze als efficiënte manier waarop ze hun tegenstanders opruimden. Spic en Span waren hun misdaadcarrière begonnen als luitenanten van Klaas Bruinsma, bijgenaamd De Dominee, de absolute drugskoning van Nederland. Na de moord op Bruinsma verhuisden ze allebei naar een dure villawijk in Neerpelt. Tegelijk verhuisden Mieremet en Klepper ook het 'witte' gedeelte van hun misdaadimperium naar België.

Dat zakenimperium, dat niet aan het oog van de justitie en de belastingdienst hoefde te worden onttrokken, staat op naam van Ria Eelzak, de weduwe van wijlen Mieremet senior en de moeder van Barry. Zij bestuurt een aanzienlijke vastgoedportefeuille, deels ondergebracht in een reeks Belgische vennootschappen die stuk voor stuk hun wortels hebben in de criminele activiteiten van Spic en Span in Nederland. Op vraag van de Nederlandse autoriteiten liet de Belgische justitie vorig jaar beslag leggen op de Neerpeltse villa's en Belgische bankrekeningen van Eelzak en Barry.

Gepost door: Jeroen | 23-05-08

Film over vrouwenhandel Film over vrouwenhandel in 't Blijvertje
Kraakgroep Oosterparkbuurt - 28.05.2008

Een film over prostitutie en internationale vrouwenhandel. De maakster van de film, Hillie Molenaar, bracht niet alleen het leed van vrouwen in beeld maar spande zich actief in om een einde te maken aan deze moderne vorm van slavernij. Hillie Molenaar zal deze avond aanwezig zijn.

Donderdag 29 mei, 20.00, 't Blijvertje, Derde Oosterparkstraat 64h, Amsterdam


postertje

Every year, thousands of poor girls from all over Asia and the world, but particularly from the Philippines, frequently fall victim to an organized international prostitution racket which lures them away from their native countries with promises of decent, ordinary jobs with good wages. When they arrive in the host country, their sponsors take all their identification papers and passports from them (not to mention any money they may have), and force them into a life of prostitution. The number of victims is startling: reportedly something like 50,000. This documentary explores the plight of these girls in the Netherlands, Germany and Japan. While prostitution is (in certain circumstances) legal in several of those countries, none of them condone slavery. The filmmaker not only interviews the victims of this chicanery, but also puts local officials on the spot, inquiring why this has been allowed to go on. Eventually, the director took the information she gathered in making this film and saw to it that the Filipino man who headed up the racket was prosecuted for his many crimes. ( http://movies.nytimes.com/movie/176132/Cannot-Run-Away/overview)

E-Mail: oosterparkbuurt@gmail.com
Website: http://www.slimblijven.nl

Bron:

Gepost door: Jan Boeykens | 29-05-08

Mieremet en Coiske Carat niet in beroep

HERSELT/TURNHOUT - Barry Mieremet (26) uit Neerpelt, zoon van de vermoorde Nederlandse topcrimineel John Mieremet, en zijn rechterhand Franciscus Bleys (54) uit Herselt, alias Coiske Carat, gaan niet in beroep tegen hun veroordeling tot zeven en acht jaar cel. 'Koken kost geld. Mijn cliënt ziet om proces-economische redenen af van een beroep', zegt meester Herwig Declerck, de raadsman van Mieremet.

Oplichter Maurice Siard (55) en Guy D. (30) uit Ranst gaat wel in beroep. Zij werden tot acht jaar en vijf jaar veroordeeld. Ook Willy G. (64) uit Diest, Werner D. (32) uit Ranst, Raymond D.W. (50) uit Turnhout, Luc T. (42) uit Geel en Ferry D. (42) uit Amsterdam tekenden beroep aan. De bende werd veroordeeld wegens ladingsdiefstallen, geweld en andere criminele feiten. (ima)
http://webnieuws1.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=LT1SJA47_3


Gepost door: Joost | 01-06-08

Start behandeling strafzaak internationale vrouwenhandel 'Sneep' in rechtbank Almelo

Rotterdam, 27 mei 2008
Op woensdag 28 mei start de rechtbank Utrecht, zitting houdend in Almelo, de behandeling van de strafzaak Sneep, een in Nederland opererende mensenhandelbende in de vergunde prostitutiebranche met internationale contacten. De broers Hasan en Saban B. en vier medeverdachten staan terecht omdat zij zich vermoedelijk samen een criminele organisatie vormden die prostituees dwongen voor hen te werken in de rosse buurten van Amsterdam, Utrecht en Alkmaar. Sommige vrouwen waren al in de prostitutie werkzaam en kwamen langzaam in de greep van de groep. Anderen werden via zogenaamde loverboy-methode de prostitutie ingetrokken. Bodyguards beschermden de vrouwen tegen lastige klanten, maar schermden de vrouwen ook af van de buitenwereld om ze te beletten te ontsnappen aan de bende. De slachtoffers werden fysiek en psychisch mishandeld en uitgebuit. Ze moesten een bedrag van
duizend euro per dag afstaan aan de bende. Dan waren er nog de kosten voor de bewakers (100 tot 150 euro per week), de huur van de ‘peeskamers’ (grofweg 100 euro per dagdeel) en de huur van woonruimte. De vrouwen werden door de bende als lijfeigenen beschouwd, zoals de tatoeages met initialen van de bendeleiders die de vrouwen op hun lichaam kregen aangebracht doen vermoeden. Daarnaast is nog sprake geweest van gedwongen abortussen, en al dan niet gedwongen borstvergrotingen.

Door het gebruik van geweld, intimidatie, bedreiging en lange werkdagen van zeven dagen per week raakten de slachtoffers ontmenselijkt en verwerden zij tot productiemiddel van de bende.

De vrouwen zijn afkomstig uit Nederland, Duitsland en Oost-Europese landen. In totaal kunnen 120 prostituees in verband worden gebracht met de groepering. Achtenzeventig van hen konden als vermoedelijk slachtoffer worden bestempeld op basis van informatie uit tapgesprekken, observaties en verklaringen. Uiteindelijk hebben 15 vrouwen aangifte van mensenhandel gedaan of een belastende verklaring afgelegd.

In het onderzoek , dat door de Nationale Recherche is uitgevoerd, zijn een groot aantal afgeluisterde telefoongesprekken observaties, getuigenverklaringen en aangiften van vrouwen opgenomen.

De Turkse criminele organisatie waste de opbrengsten uit de mensenhandel wit via stromannen. De organisatie beschikt over onroerend goed in Duitsland en Turkije met een waarde van ruim 19 miljoen euro. Een strafrechtelijk financieel onderzoek loopt.

De totale groepering bestond uit ongeveer 45 personen, die werkzaam waren als pooiers, bodyguards, chauffeurs en criminele dienstverleners. In het najaar zal de officier van justitie een beslissing nemen over de vervolging van de verdachten, die op vrije voeten zijn.

De bestrijding van mensenhandel is een landelijke prioriteit waar politie en justitie permanent aandacht aan geven. Sneep staat voorbeeld voor de programmatische aanpak, waarbij diverse opsporingsinstanties, zoals douane, siod, marechaussee en lokaal bestuur intensief samenwerken. De programmatische aanpak is een mix van strafrechtelijke, preventieve en bestuurlijke maatregelen.

De behandeling van de strafzaak is van 28 mei tot en met 27 juni. Op 11 juli is de uitspraak.

Bron:

Gepost door: Jefferson | 02-06-08

Minister Dewael: de problemen in Herentals en omstreken Enkele weken geleden schreef de Werkgroep Morkhoven naar Minister Dewael, de Herentalse burgemeester Jan Peeters, de Herentalse schepenen enzoverder over de criminaliteit (inbraken, diefstallen, bendes, gewapende roofovervallen,) in de Kempen die welig tiert.
Ook minister Onkelinx werd gecontacteerd toen bleek dat deze politici het onnodig vonden van te antwoorden maar ook daar kwam geen enkele reactie op.
Dat komt misschien omdat Morkhoven-actievoerder Marcel Vervloesem het slachtoffer werd van een bende van wie de klachten door justitie jarenlang 'geloofwaardig' werden geacht terwijl de meeste bendeleden met zedendelicten, diefstallen, oplichtingen, inbraken, gewapende roofovervallen, drugshandel enzoverder te maken heeft.
Doordat deze bendeleden door justitie en een bepaalde pers werden gesteund om de Werkgroep Morkhoven het zwijgen op te leggen omtrent de kinderpornozaak Zandvoort, werd ook de plaatselijke bevolking het slachtoffer van deze bendeleden die met andere bendeleden in contact staan.

----------------------------------------

Gerecht is valse muntenbende op spoor


Het bestrijden van ramkraken in de Kempen wordt een topprioriteit, schrijven Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (OpenVLD) tijdens een overleg beloofd aan zelfstandigenorganisatie Unizo. ‘Binnen de drie weken brengt de minister een werkbezoek aan de Kempense politiediensten. Daarbij wordt ook Unizo betrokken. Hij nodigt ook zijn Nederlandse collega van Binnenlandse Zaken uit op het bezoek. Als die niet aanwezig kan zijn, steekt de minister zelf de grens over om de situatie te bespreken.’
Dezelfde kranten weten dat naast woningen en winkels er een ondergrondse supermarkt en een centraal plein komen op de vroegere Brepolssite. Nog dit jaar wordt een aannemer voor het Akkerpad aangewezen. De straat wordt omgevormd tot een woonerf. Er komen een asverschuiving en boldrempels. De Klinkstraat wordt voorzien van een verkeersremmende bocht. Het speelpleintje in de straat wordt afgewerkt. De vroegere Bakkerij Simons wordt afgebroken om extra parkeerplaatsen aan te leggen. Het plan voor de heraanleg van de straten wordt nog voor de zomer afgewerkt. Nog voor een aannemer wordt aangeduid, kijken de nutsbedrijven de leidingen na.
Verder staat er nog in Het Nieuwsblad dat de eerste heemkundekring van Turnhout ‘Het bezemklokje’ heet. ‘We willen ons louter en alleen focussen op het verleden van onze stad’, zegt voorzitter Karel Van Dooren. De eerste tentoonstelling van HetBezemklokje is aangevraagd. Ze draagt de titel Van Anco tot Zellien: 150jaar facturen getuigen over het economische leven.
Het gerecht is de bende op het spoor die al enkele weken valse euromunten in automaten stopt om er vervolgens echt wisselgeld uit te halen. Dat schrijven Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. Twee mannen uit Lille en een Nederlandse vrouw uit Turnhout zitten in de cel. ‘Het onderzoekt spits zich vooral toe op het achterhalen van de herkomst van de munten’, zegt parketwoordvoerster Inge Delissen. ‘Bij diverse huiszoekingen is al zo’n dertig kilogram van het muntmetaal in beslag genomen.’ De bende gebruikte de metaalschijfjes om goederen uit automaten te halen of om echt wisselgeld vast te krijgen. Er zijn tientallen feiten gepleegd in Lille, Oud-Turnhout, Turnhout, Herentals, Nijlen en Beerse. Als er nog gedupeerden zijn, dan kunnen die contact opnemen met de speurders op het nummer 014-40.80.40.
Vetur-Verpleegsterschool Turnhout wil het studentenleven in Turnhout nieuw leven inblazen. Vetur zag haar fuiven dalen van vijf tot één per jaar. De club kan haast niet wachten tot eind 2010. Dan zou de nieuwe ondergrondse fuifzaal in gebruikt kunnen worden. Dat er ook dopen en cantussen georganiseerd mogen worden, is volgens Veronic en Britt een extra troef.
Er staan vier premières voor ons land op het programma van Cinema Mediterranéen. De zevende editie van het zuiderse luik van filmfestival Open Doek is dinsdagavond begonnen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
En dan is er nog nieuws uit het bedrijfsleven. Miko verwerft 51% van zijn Australische verdeler The Coffee Place. De resterende 49% is onderworpen aan een zogenaamde put & call-overeenkomst. Miko zou daardoor nog meer aandelen kunnen kopen. The Coffee Place haalt momenteel met een team van 10 mensen een omzet van 1,6 miljoen Australische dollar (980.000 euro).

Gazet van Turnhout
4 juni 2008

Gepost door: werkgroep Morkhoven | 06-06-08

Vrouwenhandel bloeit in België als nooit tevoren Volgens onderstaand berichtje uit 2005 zou België 'altijd een voorloper geweest zijn in de strijd tegen de mensenhandel en is er sinds 1992 heel veel veranderd'. 'De politiediensten rollen veel netwerken op, maar de vrouwenhandel is gebleven', aldus de opsteller van het berichtje dat waarschijnlijk van het persagentschap Belga komt.

In werkelijkheid werd het bestaan van netwerken (kindermisbruiken, vrouwenhandel, ) altijd ontkend in België en was het vooral na de zaak Dutroux die ons land geen al te goed imago gaf, een taboe om nog over netwerken te spreken.
Alle netwerken bleken op een mysterieuze manier aan de Belgische grens op te houden. België leek wel het meest maagdelijke landje van Europa te zijn.

In tegenstelling tot wat het berichtje suggereert, gaan netwerken van kindermisbruik (of sexueel misbruik van minderjarigen) en vrouwenhandel trouwens meestal samen. Zij maken deel uit van de zware criminaliteit die in België zeer goed gedijt.

Van een 'oprollen van netwerken' in België, is geen sprake. Zij worden juist toegedekt. Actievoerders zoals Marcel Vervloesem van de vzw Werkgroep Morkhoven die hun gegevens voor onderzoek aan justitie overmaakten, werden van het 'bezit van kinderporno' beschuldigd terwijl de netwerken werden dichtgedekten de kinderpornoproducenten, kinderverkrachters en de afnemers van kinderporno vrij hun gang konden gaan.

Georges Zicot, de inspecteur die na in opspraak te zijn gekomen in de zaak Dutroux, naar de federale politie (sector banditisme) te Brussel werd overgeplaatst, was toevallig ook diegene die in de kinderpornozaak Zandvoort door middel van een schriftelijke verklaring een kindermisbruikende magistraat moest beschermen.

De 7 cd-roms van de kinderpornozaak Zandvoort die aan de Belgische Koning werden overgemaakt die ze vervolgens voor onderzoek aan de procureur-generaal van het hof van beroep van Antwerpen liet bezorgen, zijn volgens de Antwerpse advocaat-generaal Mark Tack die de kinderpornozaak Zandvoort een 'zeepbel' noemde, spoorloos verdwenen.
De Hoge Raad voor de Justitie bevestigde deze verdwijning alhoewel de 14de kamer van het hof van beroep van Antwerpen daar geen rekening mee hield door Marcel Vervloesem snel te veroordelen.

Het is gemakkelijk om te zeggen dat er 'geen kinderpornonetwerken' in België bestaan als men alle kinderpornomateriaal zonder onderzoek doet verdwijnen.

Het is nu afwachten hoe de Belgische justitieminister Vandeurzen en de Koning op de verdwijning van de cd-roms gaan reageren. Als zij deze verdwijning 'normaal' noemen dan is het duidelijk dat zij de jarenlange doofpotpolitiek in België mee hebben ondersteund.

------------------------------


8-1-2005

De vrouwenhandel bloeit in ons land als nooit tevoren. Oost-Europese, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse meisjes blijven tippelen in onze steden. Pooiers verdienen nog steeds grof geld op de rug van de meisjes. Alleen zijn de technieken van de vrouwenhandelaars subtieler geworden en laten ze zich minder snel oppakken.

Ons land is altijd een voorloper geweest in de strijd tegen de mensenhandel. Sinds 1992 is er heel veel veranderd. De politiediensten rollen veel netwerken op, maar de vrouwenhandel is gebleven. Het wordt ook moeilijker vrouwen te vinden die tegen hun pooier willen getuigen. "Meer en meer vrouwen die naar hier komen, weten dat ze hier zijn om zich te prostitueren", zegt federaal procureur Eric Vandersypt.

Ook de gewijzigde structuur van de bendes maakt het de speurders niet gemakkelijker. Grote mega-organisaties bestaan nauwelijks. Ook in de plaatsing van de meisjes hebben de vrouwenhandelaars zich aangepast aan de moderne tijd.

Gepost door: Werkgroep Morkhoven | 09-06-08

De commentaren zijn gesloten.