30-07-07

Brussel: In 2006 stierven er zo'n 30 daklozen


Image Hosted by ImageShack.us


De franstalige socialisten die de Brusselse vereniging 'Brusselse Bond voor Recht op Wonen' en het Brussels platform 'Wij bestaan' met een petitie achter hun kar wisten te spannen, eisen meer geld van de toekomstige regering. Het geld dat vooral van Vlaanderen moet komen, willen de franstalige socialisten waarschijnlijk gebruiken om de Vlamingen in Brussel aan hun lot over te laten.

Ook de VLD in Brussel die erg goed met de Brusselse PS overéénkomt, wil meer Vlaams geld 'voor de Vlamingen in Brussel' maar als Vlamingen dan naar de Dienst 'Vlaamse Aangelegenheden' schrijven, krijgen ze niet eens een antwoord en laat ook de VLD-schepen die verantwoordelijk is voor deze dienst niets van zich horen.

De Brusselse VLD-volksvertegenwoordiger Sven Gatz is al niet veel beter. Gatz laat doorschemeren dat de VLD-schepen die verantwoordelijk is voor de dienst 'Vlaamse Aangelegenheden', Duurzame Ontwikkeling en Patrimonium niet hoeft te antwoorden als zij meent dat zij 'niets aan een bepaalde zaak kan doen'...

De Brusselse politici eisen meer geld van de toekomstige regering en, zoals het geld van het Europese structuurfonds, zou dit geld moeten dienen voor sociale projecten.
In 2004 waren er echter 15.000 leegstaande woningen in Brussel en van de door de Françoise Dupuis, Brusselse Staatssecretaris voor Woonbeleid, 5000 beloofde nieuwe woningen kwam er niets in huis. Vorig jaar stierven er zo'n 30 daklozen in de Brusselse straten...

Info:http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/

-------------------

VLD- en Spirit-Jette* willen meer Vlaams geld voor Jette

6 december 2001 - Herman Mennekens en Sven Gatz

Sinds de Lombardakkoorden krijgt elke gemeente een extra toelage indien ze over een Vlaamse schepen beschikt. In deze nota legt VLD-Spirit haarfijn uit hoe die extra miljoenen op de gemeentebegroting kunnen aangewend worden om zowel de gemeente als haar Vlamingen ter wille te zijn.

Lombardgeld voor de Vlaamse Schepen

Het recente Lombardakkoord, dat wet werd in juni jl., zorgt er o.m. voor dat elke Brusselse gemeente die een Vlaamse Schepen heeft op een extra toelage kan rekenen vanuit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De globale pot ( 1 miljard BEF.) voor de 19 Brusselse gemeenten wordt, volgens het Lombardakkoord, gespijsd met federaal geld dat naar het Hoofdstedelijk Gewest gaat en de Hoofdstedelijke Regering verdeelt dit dan over de Brusselse gemeenten die minstens één Vlaamse Schepen tellen en dit volgens de normale verdelingsregels van het Brussels gemeentefonds. Dit laatste betekent ook dat de gemeente het geld ontvangt en daar in principe meer kan doen wat zij wil.

Toch is het zonneklaar dat de geest van het Lombardakkoord de harmonieuze samenleving van Vlamingen en Franstaligen in de gemeenten wil bevorderen. In de meeste gemeenten betekent dit ook een noodzakelijke financiële inhaaloperatie voor de Vlamingen. Vele Brusselse gemeenten hebben immers jarenlang onderdrukt dat zij wettelijk een tweetalig beleid moeten voeren, gericht naar de twee gemeenschappen en naar alle inwoners. Een Vlaamse schepen moet bovendien ook centen hebben om een goed gemeentelijk Vlaams beleid te kunnen voeren.

Bron: http://www.gatz.be/page.php/brussel/jette/011206a

14:58 Gepost door MI5 in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Brusselse Parti Socialiste eist Vlaams geld Terwijl Brussel de hoofdstad is van leegstand en verkrotting (in 2004 waren er 15.000 leegstaande woningen) en er vorig jaar zo'n 30 daklozen stierven in de Brusselse straten, eist de Brusselse minister-president Charles Picqué (Parti Socialiste) 'bijkomende middelen zodat Brussel zijn internationale rol kan waar maken'...

-----------------

Picqué wil Brussel uitbreiden en nieuwe financiering

BRUSSEL - In een interview met de kranten La Libre Belgique en L'Echo zegt de Brusselse minister-president Charles Picqué (PS) donderdag dat Brussel bijkomende middelen moet krijgen om zijn internationale rol waar te maken. De institutionele onderhandelingen moeten ook leiden tot een uitbreiding van het Brusselse gewest en een beter beheer van het economische hinterland.

"Als tegenwicht voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) zijn er twee minima", zegt Picqué. Er zijn "garanties nodig omtrent de rechten van de Franstaligen in de rand" en "de uitbreiding van het Brussels gewest, met garanties voor een goede werking. Dat komt neer op een herfinanciering. Dat is de prijs die de Vlamingen moeten betalen", meent hij.

"Als BHV zou verdwijnen, bevinden we ons zeker in het scenario van een historische en onomkeerbare insluiting van Brussel in Vlaanderen", meent Picqué. "Men wil ons laten doorgaan voor dwergen, terwijl Brussel onmisbaar is voor dit land", zegt Picqué nog.

De Standaard, 6 september 2007 | Bron: BELGA
--------------------------------------------------------------

Verkrotting: Open Deur Dagen
Insalubrité à Bruxelles: Portes Ouvertes

De vzw Werkgroep Morkhoven en de Stichting Prinses de Croÿ organiseren open-deur-dagen in de Faiderstraat n°10 te Sint-Gillis / L'asbl Werkgroep Morkhoven et le Fondation Princesse de Croÿ organisent des portes ouvertes dans la Rue de Faider n°10 à Saint-Gilles

Voor informatie en afspraken / Pour information et rendez-vous: 02 537 49 97 - Faiderstraat 10, 1060 Sint-Gillis - issakaba@skynet.be
http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/

Gepost door: Morkhoven | 06-09-07

Brussel ontkent geldstroom vanuit Vlaanderen 11-4-2007

Er stromen jaarlijks € 12 miljoen tot € 18 miljoen inkomsten van Brussel naar Vlaanderen. Dat stelt Frans De Keyser van de Brusselse werkgeverskoepel VOB. Het Brusselse Gewest ontvangt jaarlijks € 100 miljoen van de Belgische overheid voor zijn hoofdstedelijke functie. Maar Guy Vanhengel, Brussels minister van begroting, stelt dat de hoofdstad jaarlijks € 650 miljoen moet investeren in het openbaar vervoer en wegenwerken om alle pendelaars op te vangen. In totaal zou het hoofdstedelijk statuut Brussel een verliespost van € 200 miljoen per jaar opleveren. Daarmee wil Vanhengel aantonen dat Brussel niet slecht bestuurd wordt en helemaal niet van Vlaams geld profiteert. Jan Van Doren, Brusselexpert van de Vlaamse werkgeverskoepel Voka, heeft twijfels bij de Brusselse cijfers. Hij heeft het over een groeiende transfer vanuit Vlaanderen. Voor 2003 zou dat op € 1,2 miljard moeten worden geschat, vooral via de sociale zekerheid en de financieringswet. (MH)

bron: De Tijd

http://www.express.be/zint/dvp_articles.ArticleDetail?ArtikelIdA=33836

Gepost door: Morkhoven | 06-09-07

De commentaren zijn gesloten.